Totalt antal mål855 (9,5 pr. kamp)
TopscorerRichard David, KSF
54 point (25 mål + 29 assists)
Årets spillerJan Therkildsen, Herning IK

1. division i ishockey 1972-73 var den 13. sæson i 1. division i ishockey, og det var samtidig turneringen om det 16. DM i ishockey. Mesterskabet blev arrangeret af Dansk Ishockey Union, og de 10 deltagende hold spillede en dobbeltturnering alle-mod-alle, hvilket gav 18 kampe til hvert hold.

Mesterskabet blev vundet af Herning IK, som dermed vandt DM-titlen for første gang nogensinde. Indtil da havde klubbens bedste placering været en sjetteplads i ligaen. Sølvmedaljerne gik til de forsvarende mestre fra KSF, mens Esbjerg IK måtte nøjes med bronzemedaljerne.

Inden de to sidste spillerunder var tre hold med i kampen om mesterskabet: Herning IK med 28 point, KSF med 27 point og Esbjerg IK med 26 point. Der var derfor masser på spil, da Herning IK i Herning Messecenter tog imod Esbjerg IK i næstsidste spillerunde. Det var første gang nogensinde, at midtjyderne var involveret i mesterskabskampen, og ishockeyfeberen rasede i Herning, så hele 3.700 tilskuere var på plads til opgøret, og det skulle vise sig at netop tilskuerne fik hovedrollen.

Hjemmeholdet kom imidlertid bagud 0-5, og ved reduceringen til 1-5 i slutningen af anden periode blev der kastet en ølflaske på banen, og kastet var rettet mod Esbjerg-spilleren Niels Schack. Perioden blev derfor afbudt to minutter før tid, og da der tidligt i tredje periode ved stillingen 3-5 blev kastet endnu en flaskeisen, vurderede dommerne, at det var uforsvarligt at fortsætte kampen. Dansk Ishockey Union beordrede kampen spillet om på neutral bane i Forum i København, hvor Herning IK vandt med 3-2 efter at have afgjort kampen i slutminutterne, og så kunne midtjyderne sikre sig danmarksmesterskabet for første gang med en 8-5-sejr i sidste spillerunde mod Rungsted IK i Hørsholm.

Resultater og stillinger

[redigér | rediger kildetekst]

De ti deltagende hold spillede en dobbeltturnering alle-mod-alle, hvilket gav 18 kampe til hvert hold.